bird eye view1.jpg

南宁五象万象汇位于中国广西省省会南宁市,是一家面向家庭的社区购物中心。由于占地面积有限并需要最大限度地利用空间,购物中心的设计是按照功能驱动的要求来设计的。为了探索家庭购物中心的潜力,项目试图为正在建设中的新居住区带来愉悦的色彩。

 

 购物中心的设计考虑了城市一侧和住宅街景两重界面。南北入口是主要入口,也是商场必不可少的展示场所。东侧与相邻的住宅区形成街道,以提供更私密的零售空间。

 

色彩永远是传递快乐、希望和能量的方法,尤其是对于面向家庭的零售业,以及周边正在开发的新居住区。 设计选择了亮橙色系列,这也是基于心理学研究相信这样的色彩能带来愉悦感。橙色系列经过精心挑选,以确保过渡平滑。 使用亮橙色的区域分为两个,一个在北入口处,橙色面板和装饰肋的颜色过渡形成了有趣的色彩效果。装饰肋还投射阴影,使彩色立面效果更具立体感。另一个是采用彩色立面手法的区域是西南入口,色彩面板经过精心布局,以体现活力感。

external 1.JPG
bird eye view2.jpg

Located at Nanning, the capital city of Guangxi province, China, this retail mall was set up as the family-oriented neighbourhood mall. With restricted footprint and the maximised use of the space, the Mall was designed by function driven as the brief required. To explore the potential of the family-oriented mall, the design was trying to bring the brightness to the areas, where new living district is in making.

The Mall design considered both urban side and residential streetscape. North and south entrances are the main access and the essential showcase of the mall characters. The east side formed the street with adjacent residential blocks to offer more intimate retail space.

 

Colours are always the methods to deliver the happiness, hope and energy, particularly for the family-oriented retail, and when the surrounding new developing residential oriented area is under the way.

The design chose the bright orange colour series, which is believed to bring sense of joy based on psychology study. The series of the orange colours were chosen carefully to make sure the transition smooth.

Two areas were identified with the colour approach at facade, one is at the north entrance. The series of the orange colour panel and fins formed the interesting colour effects. The fins also cast the shadows to make the colour façade effect more three dimensional. Another area used the colour façade approach is the southwest entrance, the colour panels were carefully layout to archive energetic sense.

massing study.jpg